Noutăți

ro team
Cuiburi artificiale noi pentru șoimii dunăreni din Dobrogea
May 22, 2024
Odată cu venirea primăverii am început o nouă acțiune din planul de conservare a populației de șoimi dunăreni din sudul României, parte a proiectul Asigurarea refacerii populației șoimului dunărean, specie periclitată în Bulgaria și sudul României (LIFE20 NAT/BG/001162).
ro
Panouri informativ-educative pentru protejarea șoimului dunărean
May 15, 2024
Din 11 aprilie 2024, în localitățile Adamclisi și Saraiu este semnalată prezența șoimului dunărean, dar și derularea proiectului Life for Falcons în siturile Natura 2000 Aliman-Adamclisi și Stepa Saraiu–Horea, proiect dedicat conservării acestei specii rare de șoim, clasificată Periclitată, conform Listei Roșii atât în România, cât și în Bulgaria.
Noua generație
Noua generație de șoimi dunăreni a ajuns la vârsta zborului
Sep. 07, 2023

Din mai și până la sfârșitul lunii iulie specialiștii SOR au efectuat monitorizări în cinci arii naturale protejate din sud-estul țării cu scopul de a identifica perechile de șoimi dunăreni cuibăritoare și pentru a afla câți șoimi tineri numără nouă generație de Falco cherrug.
IBER team RO
Noi situri ale hamsterului dobrogean cartografiate de experții IBER
Apr. 06, 2023
În martie dr. Yordan Koshev și dr. Maria Kachamakova de la IBER-BAS, cu ajutorul lui Yasen Gensuzov, student la Facultatea de Biologie, Universitatea Sf. Kliment Ochridski au continuat cu succes activitățile de cartografiere a arealului hamsterului dobrogean în Bulgaria, în cadrul proiectului „LIFE for Falcons”.
Zeleni Balkani
Paisprezece juvenili de șoim dunărean au zburat din cuiburile din sudul României și Bulgaria
Aug. 22, 2022
De la jumătatea lunii mai au fost reluate activitățile de monitorizare a șoimilor dunăreni în ariile naturale protejate incluse în proiectul LIFE for Falcons, dedicat conservării acestei specii de șoim critic amenințate. Vizitele în teren, efectuate în perioada mai – iulie de specialiști din România și Bulgaria, au avut ca scop evaluarea succesului reproductiv al perechilor identificate la monitorizarea anterioară.
Green Balkans-ro
O nouă observație a unui șoim dunărean în Bulgaria
Aug. 11, 2022
În prima săptămâna a lunii august, în timpul monitorizării regulate din ariile naturale cuprinse în proiect echipa Green Balkans a descoperit o femelă de șoim dunărean în vârstă de 2 ani, care se hrănea activ dintr-una din coloniile cunoscutele de popândăi.
 
IBER-ro
Echipa IBER a cartografiat cu succes coloniile de hamsteri dobrogeni din Bulgaria
Aug. 02, 2022
În ciuda căldurilor toride din iulie și a condițiilor dificile din teren, echipa IBER a reușit să cartografieze coloniile de hamster dobrogean. În timpul căutărilor din teren au fost găsite găuri și au fost capturate câteva exemplare. Cercetătorii i-au măsurat și fotografiat, au identificat sexul și vârsta fiecărui individ, apoi i-au eliberat înapoi în natură. După selectarea coloniilor din care vor fi prelevați indivizi, biologii IBER vor implementa activitățile de prindere și reproducere în captivitate a acestora în 2023.
ivailo dim - ro
Împreună putem salva popândăii
Jul 29, 2022
În 2020, popândăul Spermophilus citellus a fost desemnat specie amenințată la nivel global. Această rudă apropiată a veveriței, trăiește în pajiști și pășuni din Europa centrală și de sud-est, unde s-a adaptat la practicile agricole tradiționale. Însă, odată cu intensificarea agriculturii și declinul păstoritului (în Bulgaria), popândăul își pierde habitatele. 
field trip
Experții IBER au vizitat centre de reproducere a hârciogilor
Jun 14, 2022
În mai 2022, colegii noștri, profesorul asistent dr. Yordan Koshev și profesorul asistent dr. Maria Kacahamakova de la Institutul de Cercetare a Biodiversității și Ecosistemelor, au vizitat centre de reproducere a hârciogului (Cricetus cricetus) din Metelen, Germania și Grădina Zoologică Gaya din Olanda. Scopul vizitei a fost de a afla la fața locului care sunt metodele de succes pentru creșterea, reproducerea și reintroducerea acestei specii critic amenințate.

Vizita se înscrie în activitățile pentru conservarea speciilor rare de mamifere mici, din cadrul proiectului Life for Falcons. Activitățile planificate includ dezvoltarea primului centru de reproducere de acest fel din Bulgaria pentru hamsterul dobrogean (Mesocricetus newtoni) – o rozătoare endemică rară, care trăiește doar în nord-estul Bulgariei și sud-estul României. Joacă un rol important în ecosisteme și pentru că face parte din sursele de hrană ale șoimului dunărean și ale altor specii pe amenințate. Populația sa scade și nu există informații despre creșterea și reproducerea în captivitate.
Marius Iana
Șoimul dunărean încă este rara avis
May 25, 2022
Dintre speciile de șoim prezente la noi, putem spune că șoimii dunăreni sunt atât de rari încât i-am putea număra pe degete. Specie cuibăritoare în sudul şi estul continentului european, preferă zonele deschise, aride, de stepă cu pâlcuri de pădure şi păşuni.