Identificare
Șoimul dunărean este un șoim mare și puternic, puțin mai mare în comparație cu șoimul călător. Lungimea corpului este cuprinsă între 47 și 55 de cm, are anvergura aripilor de 105-129 cm, o lungimea a cozii de 16-26 cm, iar greutate variază de la 730 la 1.150 g. Sexele au penaj similar, dar femela este cu aproximativ 15% mai mare și cu 40% mai grea decât masculul.Penajul este maro pe spate și striat pe piept și abdomen, cu capul mai deschis la culoare și cu sprânceană albicioasă. Are un cap relativ mic, pieptul lat, deși corpul păsării este lung și zvelt, cu aripi lungi și coadă lungă. În zbor silueta este asemănătoare cu cea a șoimului călător, dar are aripi destul de largi, cu vârfuri boante.
Biologie și distribuție
Specia este adaptată la zone relativ aride, deschise, de stepă împădurită și zone deluroase din regiunea palearctică (din Europa de Est până în vestul Chinei), unde vânează predominant mamifere, dar se hrănește și cu păsări și alte animale. Șoimul dunărean este adaptat fizic pentru a vâna aproape de sol, pe terenuri deschise, combinând accelerația rapidă cu o mare agilitate. Astfel, preferă ca pradă iepurii și rozătoarele terestre diurne mici și mijlocii, mai ales popândăii.
Specia cuibărește în Eurasia la latitudini medii continentale, arealul său întinzându-se în vest pe mai mult de 7.000 km pornind din Austria, spre est până în China și pe 3.000 km de la Federația Rusă până în Iran. Este întâlnit în principal în stepa împădurită, stepă, sub-deșert și zone deluroase, adesea învecinate pădurilor. Ca și alți șoimi, șoimul dunărean nu își construiește singur cuibul, ci folosește cuiburi deja construite de alte păsări, cum ar fi corbii, ciorile, șorecarii etc. În mod tradițional, preferă cuiburi amplasate pe copaci sau pe stâncării, însă, mai recent, a trecut și la cuiburile de pe stâlpi de electricitate. De obicei, șoimii dunăreni încep să se reproducă din al treilea an de viață. Depun de obicei 3–5 ouă, în mod excepțional 6. Perioada de clocit începe din martie, până la mijlocul lunii aprilie, iar incubația durează 30-32 de zile. Puii părăsesc cuibul la 45-50 de zile după eclozare și petrec următoarele 4-6 săptămâni pe teritoriul părinților înainte pleca spre alte teritorii. Păsările adulte sunt sedentare (de exemplu, în Turcia), parțial migratoare (cele din Europa Centrală) sau migratoare complet (de exemplu, în anumite părți ale Federației Ruse), comportamentul lor fiind influențat de disponibilitatea hranei în sezonul rece, în teritoriile de cuibărit. Specia este un vizitator de iarnă obișnuit în zonele mediteraneene centrale și nord-estul Bulgariei. Este, de asemenea, un vizitator ocazional în Malta. Un număr mic de exemplare traversează Bosforul toamna și primăvara. Juvenili europeni au fost înregistrați chiar și în Pakistan și nord-vestul Indiei. Păsări hoinare sunt ocazional înregistrate în Europa de vest și de nord, din Spania până în Suedia și Estonia.