Echipa IBER a cartografiat cu succes coloniile de hamsteri dobrogeni din Bulgaria

Aug. 02, 2022
IBER-ro
În ciuda căldurilor toride din iulie și a condițiilor dificile din teren, echipa IBER a reușit să cartografieze coloniile de hamster dobrogean. În timpul căutărilor din teren au fost găsite găuri și au fost capturate câteva exemplare. Cercetătorii i-au măsurat și fotografiat, au identificat sexul și vârsta fiecărui individ, apoi i-au eliberat înapoi în natură. După selectarea coloniilor din care vor fi prelevați indivizi, biologii IBER vor implementa activitățile de prindere și reproducere în captivitate a acestora în 2023.

Una dintre activitățile proiectului Life for Falcons este cartografierea distribuției hamsterului dobrogean Mesocricetus newtoni în Bulgaria. Scopul acestei activități este de a selecta anumite colonii din care să fie capturați indivizi pentru programul de reproducere. Animalele născute în captivitate vor fi eliberate în ariile protejate Natura 2000 din această țară, ceea ce va îmbunătăți starea de conservare a speciei.

Hamsterul dobrogean este inclus în Cartea Roșie a Bulgariei drept „vulnerabil” și este o specie extrem de rară – endemică pentru Uniunea Europeană. Arealul speciei cuprinde doar nordul Bulgariei și sud-estul României. În ultimii 10 ani există date doar despre 6-7 indivizi capturați în Bulgaria. Însă acum descoperirile din timpul operațiunii de cartografiate efectuate de echipa de proiect  aduc date științifice noi și lărgesc oportunitățile de conservare a acestei specii.
Hamsterul dobrogeran trăiește în mod obișnuit pe terenurile agricole și aplicarea unor practici agricole ecologice este crucială pentru supraviețuirea acestei specii. Printre acțiunile de protejare se numără interzicerea rodenticidelor, plantarea de culturi permanente, cum ar fi lucerna, crearea de mici parcele din diferite culture.

Informații despre observații ale hamsterul dobrogean în Bulgaria pot fi trimise pe adresa bgsouslik@gmail.com.

Fotograffi: © Yordan Koshev, Maria Kachamakova