Conferința internațională „Șoimul dunărean” a avut loc la Stara Zagora, în perioada 12 - 15 octombrie

Oct. 17, 2023
Conferinta
În perioada 12-15 octombrie a avut loc la Stara Zagora, Conferința Internațională „Șoimul dunărean”, eveniment important al proiectului Life for Falcons.  Evenimentul a fost organizat de Green Balkans și BSPB, cele două organizații din Bulgaria partenere în acest proiect finanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene.

Cei peste 50 de participanți au venit din Bulgaria, Serbia, Ungaria, România, China, Emiratele Arabe Unite, iar la deschiderea oficială a evenimentului a fost prezent atât viceprimarul orașului Stara Zagora, dl. Radostin Tanev, cât și Profesorul Universitar Galina Simeonov – reprezentant al conducerii al Universității Trakia, Stara Zagora.

În primele două zile ale conferinței au fost susținute treizeci de prezentări și au avut loc șapte mese rotunde pe diferite teme – de la activitățile de conservare directă, la activități de cercetare și de teren până la cercetarea genetică a populațiilor separate de Falco cherrug și analiza comparativă a rezultatelor. Două dintre aceste prezentări au fost susținute de Ciprian Fântână și Judit Veres-Szászka, specialiști SOR, organizația noastră fiind unul din cei șapte parteneri din proiectului Life for Falcons, care are ca scop conservarea acestei specii periclitate. Temele abordate de biologii SOR au vizat prezența șoimului dunărean și trendul populațional al acestei specii în sudul României, precum și preferințele de habitat ale speciei în perioada de cuibărire. De asemenea merită menționat și faptul că printre cei care au suștinut prezentări la eveniment s-au numărat și studenți de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității Trakia, voluntari ai organizației Green Balkans.

A treia zi a evenimentului a fost dedicată unei excursii în teritoriile de cuibărire a șoimului dunărean și în siturile de reintroducere a acestei specii de șoim în Bulgaria. Excursia a inclus și o vizită la Centrul de reabilitare și reproducere a speciilor sălbatice, unde participanții au putut observa activitățile derulate pentru reintroducerea speciei Falco cherrug în această zonă a Europei, precum și facilitățile acestui centru. La sfârșitul excursiei, într-unul din siturile de reintroducere a șoimilor dunăreni invitații au asistat la eliberarea unui șorecar mare și a unui vânturel roșu, păsări tratate și reabilitate de către veterinarii de la Green Balkans. 
Fotografii: Green Balkans