7 organizații și-au unit forțele într-un nou proiect LIFE derulat în Bulgaria și sudul României

Jan. 25, 2021
Sacer-ro

Șapte organizații din Bulgaria, România, Olanda și Germania și-au unit forțele pentru conservarea și refacerea populației șoimului dunărean, unul din cei mai mari, dar și mai rari șoimi.

Proiectul Life for Falcons este o continuare a  eforturilor de conservare pe termen lung a acestei specii de șoim, eforturi concretizate anterior în mai multe proiecte derulate de BSPB, Green Balkans și SOR în Bulgaria și sudul României. Acestor organizații li s-au alăturat acum experți de la Institutul pentru Biodiversitate și Cercetarea Ecosistemelor al Academiei Bulgare de Științe, experți și oameni de știință din Olanda și Germania și reprezentanți ai Uniunii vânătorilor și pescarilor din Bulgaria.

În Bulgaria, șoimul dunărean a fost larg răspândit în secolul trecut, dar un declin considerabil a fost înregistrat în anii 1950. Din 2010 până în prezent au fost raportate doar câteva teritorii ocupate și a fost găsită doar o pereche cuibăritoare (reprezentând o scădere de 90% în ultimii 40 de ani).  Exemplarele cuibăritoare au fost eliberate în natură prin programul de refacere a speciei de către Wildlife Rescue Breeding Centre. În România, specia a înregistrat un declin semnificativ în cursul secolului XX. În urma implementării activităților de conservare, populația începe treptat să se refacă. În prezent, în România au fost localizate mai multe perechi cuibăritoare, dar în regiunile de graniță cu Bulgaria starea speciei rămâne critică.

„Motivele declinului drastic al șoimului dunărean în Bulgaria sunt în principal antropice și sunt direct legate de conflictul dintre activitățile umane și modul de viață al șoimului”, spune dr. Volen Arkumarev, managerul proiectului în BSPB. „Printre principalele amenințări pentru specie se numără braconajul, otrăvirea, electrocutarea, jefuirea cuiburilor, hrana insuficientă și locurile de cuibărit nesigure. Scopul general al proiectului este acela de a asigura refacerea populației acestei specii amenințate din Bulgaria și sudul României, prin asigurarea unor zone sigure pentru cuibărit, odihnă și iernare și cu creșterea ratei de supraviețuire a șoimilor.”

 

Printre aceste activități se numără și măsuri de creștere a populației  hamsterului dobrogean,  specie rară, și strămutarea acestuia în zone noi; conservarea coloniilor de popândăi, amenințate și achiziționarea de terenuri, urmată de menținerea acestora în bune condiții pentru biodiversitate.

Prin activitățile desfășurate, fiecare partener din proiect va pune accent pe obținerea în timp a susținerii din partea unui public cât mai larg și creșterea înțelegerii beneficiilor și a nevoilor conservării șoimilor dunăreni și a păsărilor de pradă, în general. Implicarea și creșterea nivelului de educație în rândul  vânătorilor, falconierilor, fermierilor și altor stakeholderi este de o importanță crucială pentru reducerea la minim a conflictelor și implementarea celor mai bune practici pentru conviețuirea oamenilor  în armonie  cu natura.
„Green Balkans lucrează de ani de zile pentru refacerea populației șoimului dunărean în Bulgaria. Știm deja că metoda de eliberare în sălbăticie a exemplarelor crescute în Wildlife Rescue Center are succes”, spune dr. Hristina Klisurova, coordonatorul proiectului derulat de Green Balkans. „În Bulgaria, această specie este critic amenințată, avem date solide din monitorizări care atestă existența unei singure perechi cuibăritoare de șoimi dunăreni în țară. Viitorul șoimului dunărean este extrem de incert și, pentru ca noi să putem reface populația acestei specii, va fi necesar să obținem înțelegerea și implicarea stakeholderilor din domenii variate și să stabilim și să aplicăm împreună cu aceștia măsuri în interesul tuturor.”

 

BSPB este beneficiarul coordonator al proiectului Life for Falcons, împreună cu partenerii săi internaționali Green Balkans, Societatea Ornitologică Română, Institutul pentru Cercetarea Biodiversității și Ecosistemelor al Academiei Bulgare de Științe, Uniunea vânătorilor și pescarilor sportivi din Bulgaria, Fundația Habitate și  Universitatea Eberhard Karl din Tübingen.

Proiectul Asigurarea refacerii populației șoimului dunărean, specie periclitată în Bulgaria și sudul României (LIFE20 NAT/BG/001162) are o durată de 5 ani și este finanțat din Programul LIFE al Uniunii Europene.

Photographs: Dimitar Gradinarov