7 organizații și-au unit forțele într-un nou proiect LIFE derulat în Bulgaria și sudul României

Jan. 25, 2021
Sacer-ro

Șapte organizații din Bulgaria, România, Olanda și Germania și-au unit forțele pentru conservarea și refacerea populației șoimului dunărean, unul din cei mai mari, dar și mai rari șoimi.

Proiectul Life for Falcons este o continuare a  eforturilor de conservare pe termen lung a acestei specii de șoim, eforturi concretizate anterior în mai multe proiecte derulate de BSPB, Green Balkans și SOR în Bulgaria și sudul României. Acestor organizații li s-au alăturat acum experți de la Institutul pentru Biodiversitate și Cercetarea Ecosistemelor al Academiei Bulgare de Științe, experți și oameni de știință din Olanda și Germania și reprezentanți ai Uniunii vânătorilor și pescarilor din Bulgaria.

În Bulgaria, șoimul dunărean a fost larg răspândit în secolul trecut, dar un declin considerabil a fost înregistrat în anii 1950. Din 2010 până în prezent au fost raportate doar câteva teritorii ocupate și a fost găsită doar o pereche cuibăritoare (reprezentând o scădere de 90% în ultimii 40 de ani).  Exemplarele cuibăritoare au fost eliberate în natură prin programul de refacere a speciei de către Wildlife Rescue Breeding Centre. În România, specia a înregistrat un declin semnificativ în cursul secolului XX. În urma implementării activităților de conservare, populația începe treptat să se refacă. În prezent, în România au fost localizate mai multe perechi cuibăritoare, dar în regiunile de graniță cu Bulgaria starea speciei rămâne critică.


 

Proiectul LIFE for Falcons (LIFE20 NAT/BG/001162)  este finanțat prin Programul LIFE al Uniunii Europene.