În 2022, în cadrul proiectului „LIFE for Falcons”,
BSPB a demarat un studiu care vizează analizarea conflictului dintre crescătorii de porumbei și păsările de pradă, precum și identificarea bunelor practici pentru reducerea impactului atacurilor păsărilor răpitoare asupra porumbeilor de crescătorie. BSPB a semnat memorandumuri cu patru cluburi de columbofili din Bulgaria. Cu sprijinul lor s-au testat metode de reducere a atacurilor păsărilor de pradă și au fost investigate alte cauze posibile ale mortalității porumbeilor. Specialiștii bulgari au oferit crescătorilor de porumbei 60 spray-uri repelente pentru a le testa eficacitatea. De asemenea, au echipat cu inele GPS 26 porumbei voiajori înscriși la 7 concursuri de profil și astfel au fost determinate principalele coridoare de zbor. Informațiile colectate au fost utilizate pentru a identifica zonele cu risc ridicat de coliziune cu liniile electrice sau clădiri, dar și punctele în care se concentrează atacurile prădătorilor, aflate de-a lungul traseelor curselor de porumbei.
Folosind un chestionar online echipa BSPB a colectat informații de la columbofili despre cauzele mortalității porumbeilor din întreaga țară. În 2023 echipa de proiect va colecta mai multe răspunsuri și rezultatele vor fi folosite pentru a dezvolta ghiduri de bune practici pentru reducerea pierderii de porumbei cauzate de păsările de pradă.
Studiul privind conflictului dintre crescătorii de porumbei și păsările de pradă și identificarea bunelor practici pentru reducerea impactului atacurilor răpitorilor va continua și în 2023. Rezultatele din 2022 sunt rezumate într-un raport tehnic disponibil
aici.
Persecuția sau exterminarea păsărilor de pradă este strict interzisă de legislația din Bulgaria! Unul dintre principalele motive pentru starea de conservare nefavorabilă a păsărilor răpitoare, printre care șoimul dunărean, este uciderea ilegală. Păsările de pradă sunt o parte de neînlocuit a ecosistemelor, iar exterminarea lor dăunează semnificativ proceselor naturale din natură.