Șoimul dunărean, candidat la Pasărea Anului 2024 în România

Nov. 20, 2023
Pasarea Anului

Din 2018, la fiecare sfârșit de an Societatea Ornitologică Română invită iubitorii de păsări și de natură să voteze Pasărea Anului. Speciile aflate în campanie electorală sunt specii comune, cunoscute sau mai puțin cunoscute, precum și specii mai rare, dar toate având o poveste care să spună publicului mai mult decât simple informații despre o pasăre.

Candidații care vor încerca să cucerească simpatia publicului și să câștige titlul de Pasărea Anului 2024 sunt: șoimul dunărean (Falco cherrug), gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) și pelicanul creț (Pelecanus crispus). Imaginea speciei câștigătoare va fi imprimată pe cardul de membru SOR de anul viitor.

Alegerea celor trei candidați nu este întâmplătoare. Sunt specii de păsări periclitate, potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România, pentru care SOR lucrează de peste 20 de ani și depune eforturi pentru conservarea lor și schimbarea mentalităților în rândul oamenilor. Câstigătoarea locului I și a titlului de Pasărea Anului 2024 va beneficia de o campanie de imagine, derulată de-a lungul întregului an, pentru a atrage atenția publicului larg asupra amenințărilor la care este supusă, cât și pentru a face cunoscute măsurile de conservare necesar a fi puse în practică pentru a asigura supraviețuirea acesteia. 

Șoimul dunărean (Falco cherrug) are statut de specie Periclitată potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România și Societatea Ornitologică Română și partenerii din proiectul „Asigurarea refacerii populației de șoim dunărean, specie periclitată, în Bulgaria și sudul României’ (LIFE20 NAT/BG/00116) fac eforturi susținute pentru conservarea acestei specii de șoim. 

Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) este o specie Vulnerabilă din cauza distrugerii habitatului și exploatării excesive pe rutele de migrație. Cel mai recent proiect de conservare în care SOR a fost implicată a avut ca scop acoperirea completă a rutelor de migrație și abordarea simultană a problemelor de conservare în cinci state cheie din zonă (Rusia, Kazahstan, Ucraina, România și Bulgaria), unde va fi implementat Planul Internațional de Acțiune pentru specie.

Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este și el declarant specie Vulnerabilă în România, iar principala cauză a declinului acestei specii este pierderea habitatelor, deranjul și coliziunea cu firele electrice. Pelican Way of LIFE este cel de-al treilea proiect la care SOR lucrează și cuprinde activități pentru reducerea amenințărilor la adresa pelicanilor creți și pentru a îmbunătăți habitatul acestora în 27 de situri din România, Bulgaria, Grecia și Ucraina.

Campania electorală a început în data de 15.11.2023 și sistemul de votare este unul simplu. Începând din prima zi a campaniei, timp de 4 săptămâni puteți vota candidatul favorit. Accesați pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și mergeți în albumul dedicat Păsării Anului 2024 și votați: fiecare reacție pentru o imagine înseamnă un vot pentru candidatul favorit. La finalul zilei de vineri, 8 decembrie, urnele de vot se închid și în 15 decembrie este anunțată Pasărea Anului 2024.