Împreună putem salva popândăii

Jul 29, 2022
ivailo dim - ro
În 2020, popândăul Spermophilus citellus a fost desemnat specie amenințată la nivel global. Această rudă apropiată a veveriței, trăiește în pajiști și pășuni din Europa centrală și de sud-est, unde s-a adaptat la practicile agricole tradiționale. Însă, odată cu intensificarea agriculturii și declinul păstoritului (în Bulgaria), popândăul își pierde habitatele. O treime din coloniile din Bulgaria au dispărut între 1950 și 1990 și aceasta este încă tendința actuală. Bulgaria este, în același timp, un centru de diseminare a specie, aici înregistrându-se cea mai mare diversitate genetică. De aceea, conservarea popândăului în această țară este importantă pentru supraviețuirea speciei.

Unul dintre obiectivele proiectului Life for Falcons este salvarea coloniilor de popândau care sunt în pericol. Acest lucru poate fi realizat prin achiziționarea și gestionarea durabilă a terenurilor din siturile Natura 2000 sau prin relocarea animalelor atunci când prima varianta nu este posibilă. Echipa BSPB lucrează pe teren pe tot parcursul anului, dar nu pot vizita toate locurile din țară și de multe ori știrile despre coloniile amenințate ajung la specialiști când este deja prea târziu. Echipa de proiect face apel la toți cei care au informații (inclusiv coordonate precise) despre pajiști și/sau pășuni aflate sub amenințarea distrugerii să contacteaze biologii BSPB. 

Pentru a facilita colectarea informațiilor despre colonii noi de popândăi, pe site-ul proiectului este disponibilă o hartă a coloniilor identificate până în prezent. 

Fotografie: Ivaylo Dimitrov