BSPB a început colaborarea cu cluburile de crescători de porumbei voiajori pentru atenuarea conflictul cu păsările de pradă

Jul 06, 2022
Pigeon-RO
În ultimele luni, BSPB a pus bazele unei colaborări cu cluburile de columbofili din Bulgaria. Scopul este de a testa diferite metode pentru a atenua conflictul dintre crescătorii de porumbei și păsările de pradă.BSPB a distribuit 30 de spray-uri colorate către membrii a patru cluburi de crescători de porumbei voiajori din zonele Sofia și Pernik, urmând să distribuie aceeași cantitate către cel puțin încă 2 cluburi din zonele Pirdop și Varna. Columbofilii au împărtășit informații și au făcut schimb de experiență privind utilizarea spray-urilor și a altor metode pentru a preveni atacarea porumbeilor lor de către păsările de pradă. Informațiile preliminare sugerează că atacurile asupra porumbeilor marcați cu spray-uri colorate sunt mai rare decât în cazurile în care aceștia au penajul nevopsit.

BSPB a furnizat și 15 inele GPS pentru porumbei voiajori. Aceste inele colectează date GPS detaliate, care dezvăluie traseul porumbeilor voiajori în timpul curselor. Cercetătării bulgari își propun să stabilească rutele cele mai frecvent utilizate de porumbei în timpul curselor și să le suprapună cu datele pe care le dețin despre distribuția păsărilor de pradă pentru a identifica zonele în care riscul de atac asupra porumbeilor este mai mare. În următorii ani echipa de proiect din Bulgaria intenționează să construiască hulubării pentru porumbeii sălbaticiți în punctele în care au loc cele mai adesea atacuri asupra porumbeilor voiajori, atenuând astfel conflictul dintre răpitoare și columbofili.

În plus, BSPB a dezvoltat un chestionar online anonim pentru deținătorii de porumbei, care este promovat printre membrii cluburilor. Cu ajutorul acestui instrument BSPB își propune să colecteze informații despre problemele cu care se confruntă crescătorii de porumbei, atitudinea acestora față de păsările de pradă, momentele din zi și perioadele anului în care atacurile asupra porumbeilor lor au loc mai frecvent, precum și posibilele măsuri de reducere a acestor atacuri. După analiza datelor, cele mai eficiente măsuri de atenuare și lecțiile învățate vor fi diseminate către cât mai mulți crescători de porumbei.

Principalele amenințări pentru păsările răpitoare sunt reprezentate de uciderea ilegală și otrăvire. Prin diferite măsuri de atenuare se urmărește reducerea numărului de victime cauzate de aceste activități ilegale. Păsările de pradă fac parte din patrimoniul natural al Bulgariei. Toate speciile de păsări răpitoare din Bulgaria sunt protejate prin lege, prin urmare uciderea sau capturarea acestora este strict interzisă. 

Fotografii: BSPB