В Малко Кадиево се проведе традиционният Фестивал на ловния сокол

Септ. 22, 2022
Фестивал на сокола
Петото издание на Фестивала на ловния сокол се проведе на 17 септември 2022 година, а домакин на превърналото се вече в традиция събитие отново бе село Малко Кадиево.

В рамките на фестивала, организиран като част от проект „Живот за сокола“, финансиран от програма LIFE на Европейския съюз, се състояха няколко събития. Най-атрактивното от тях бе освобождаването на шест керкенеза, лекувани в Спасителния център на „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

Специален кът за децата даде възможност на младите природозащитници от селото и региона да разберат повече за ловния сокол и дейностите по възстановяването му в природата на България. А подготвените награди бяха допълнителен стимул малки и големи да вземат участие в тях.

В това време във фоайето на НЧ „Митьо Станев 1929“ на селото, за по-любознателните прожектирахме поредица от филми, акцент на които бе отново поводът за нашия празник – ловният сокол.

Всички присъстващи имаха възможност да се докоснат до тези магични птици, благодарение на присъствието на Ромео – мъжки ловен сокол, в миналото част от размножителното ято в Спасителния център, а сега оттеглен в заслужена почивка. Наред с него, на фестивала присъстваха и керкенезчето Владко, кукумявката Блага, както и Хари – мишеловът на Харис от Спасителния център.

Поздравителния концерт, изнесен от състава на читалището в Малко Кадиево и неговите приятели, допринесе допълнително за доброто настроение на гостите на събитието.Благодарим на нашите доброволци, студентите по ветеринарна медицина от Тракийския университет, и нашите колеги от проект „Натура 2000 – нови хоризонти“ на Зелени Балкани, както и на нашите символични домакини от Малко Кадиево за съдействието при организирането и провеждането на фестивала.

Снимки: "Зелени Балкани"