Save the Raptors

Дейности, Комуникации и събития

В рамките на Проекта изпълняваме интегрирана комуникационна стратегия, включваща работа с медиите, събития, разпространяване на печатни материали, поддържане на уеб сайт и профили в социалните мрежи, поставяне на информационни табели в ключови територии в цялата страна и използване на нетрадиционни инструменти за комуникация.

Целите на комуникационните дейности по проекта са:

• Информиране на обществото за дейностите и целите на проекта;
• Привличане на поддръжници за опазването на двата световно застрашени вида птици и важните за тях места от мрежата Натура 2000 в България;
• Запознаване на ключови местни групи – фермери, ловци, ученици - с ползите от опазването на двата вида, на защитените територии, както и с новите агро-екологичните мерки.

Само през първите 3 години на проекта са излъчени 20 телевизионни репортажа за работата ни по опазването на царския орел и ловния сокол в националните телевизии, както и няколко кратки филма и репортерски разследвания като например за трафика на диви животни. Излъчени са и десетки радио интервюта и репортажи по актуални теми, повече от 100 печатни публикации, включително големи статии в международни издания като National Geographic, BBC Знание, GEO, NG Kids и много други, както и над 400 онлайн публикации за работата по проекта. Вижте най-интересните тук.

През лятото на 2010 г. в партньорство с най-гледаната телевизия в България bTV бе представен клип за опазването на царския орел, който телевизията излъчваше безвъзмездно в продължение на един месец в най-гледаното ефирно време. Така милиони българи научиха за трудната съдба на световно застрашения царски орел.

Организирани бяха няколко събития и обучения за медиите. В края на 2010 г. инициирахме и създадохме фотоизложба за съдбата на царския орел, която представихме за първи път в центъра на София в Метростанция „Софийски университет”. След това тя обиколи Националния природонаучен музей в София и ключови образователни и обществени институции в близо 20 града в цялата страна, като откриването й се превръщаше в малко събитие за местната общност. Фотоизложбата разказва в снимки за опасностите пред оцеляването на царския орел и дейностите, които се извършват в рамките на Проекта за спасяването му.

През лятото на 2012 г. съвместно с култовите графити артисти от „140 идеи“, БДЗП и проектът за опазване на царския орел и ловния сокол създадоха първия графит с кауза в България. 25-метровият стенопис с царски орли украси фасадата на столичното 32 СОУ „Св. Климен Охридски“ и остави траен знак за опазването на световно застрашения вид. Филм за реализирането на графита бе разпространен в социалните мрежи.

Автор: Симона Бонева

По повод 20-годишнината на Програма LIFE през май 2012 г. направихме нетрадиционно събитие в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Екипът на проекта заедно с доброволци и с известния певец Орлин Павлов построиха на живо гнездо на царски орел в реален размер, което остана един месец в двора на Софийския университет заедно с информационен банер. Така по необичаен начин решихме да доближим младите българи до света на царския орел и да привлечем вниманието върху опазването на природата. Събитието бе последвано и от лекция за модерната природозащита и за Програма LIFE на ЕС. По-късно гнездото бе поставено в Сакар с надеждата да бъде заето от нова двойка царски орли. Създаден бе и филм по повод 20 години Програма LIFE с мнението на 20 младежи на 20 години за опазването на българската природа.  

В рамките на Проекта са подготвени и разпространени редица печатни материали - листовки, плакати, стикери, календари, тениски, наръчник на фермера и др.

Поставени бяха 25 информационни табели в ключови територии по проекта. Те информират местните хора и туристите за двата световно застрашени вида и за целите на проекта.